Blaty kuchenne wpływają nie tylko na estetykę wnętrza, ale również na komfort użytkowania kuchni. Blaty są wytwarzane z różnego rodzaju materiałów takich jak drewno, kamień czy płyty wiórowe pokryte laminatem. Nie wiesz jakimi kryteriami kierować się podczas wyboru blatu? W naszym poradniku znajdziesz najpopularniejsze warianty blatów do mebli kuchennych oraz ich użytkowe właściwości.
Podstawowym elementem zabudowy każdej kuchni są meble. Szafki kuchenne, które mają posłużyć jako powierzchnia robocza, są wyposażone w funkcjonalny blat. To na nim będziemy przygotowywać posiłki oraz zamontujemy m.in. zlewozmywak czy płytę grzewczą. Materiał blatu powinien być zatem odporny na wilgoć, zarysowania oraz zabrudzenia. Jego wygląd dostosowujemy także do stylu aranżacji – jego estetyka jest w takim samym stopniu istotna, jak w przypadku frontów mebli. Możliwości mamy sporo, w zależności od naszego budżetu.
Pośród najpopularniejszych materiałów wykorzystywanych do produkcji blatów kuchennych należy wymienić:
Blat stworzony z płyty wiórowej pokrytej laminatem, czyli kilkunastoma warstwami tworzyw sztucznych wzmocnionych i impregnowanych żywicami syntetycznymi. Zewnętrzna warstwa może imitować kamień lub drewno. Blat jest odporny na ścieranie oraz uderzenia. Kusi również swoją przystępną ceną i szerokim wyborem dekorów. Nie powinno się jednak stawiać na nim gorących garnków ani zbyt długo pozostawiać rozlanej wody na powierzchni. Uszkodzonego blatu nie da się naprawić.
Producenci najchętniej sięgają po drewno drzew takich jak buk, dąb czy jesion. Aby drewniany blat zachował estetyczny wygląd i posłużył nam przez kilka lat, trzeba go regularnie konserwować. Blat z drewna jest naturalnym i ekologicznym materiałem, który można poddać renowacji. Jego wygląd pozwala ocieplić wnętrze kuchni, zwłaszcza tej urządzonej w stylu klasycznym czy skandynawskim. Niestety drewno nie jest odporne na wysokie temperatury, jest podatne na zarysowania, dlatego ten wymagający materiał wymaga szczególnego traktowania.
Blaty z kamienia naturalnego cieszą się mianem najsolidniejszych. Wyróżniają się odpornością na zarysowania, uderzenia, działanie środków chemicznych. Są one jednak ciężkie, więc należy je osadzać na solidnych szafkach. Kamienne blaty kuchenne wyglądają niezwykle efektownie i elegancko, ale niestety są dość drogie.